EUs länkskatt är ett problem, inte en lösning

MyNewsFlash är en nyhetsapp som samla nyheter från alla Sveriges tidningar. Vi vill göra det enklare för våra användare att vara informerade om vad som händer i världen. Enligt EUs nya copyrightdirektiv så kommer det vi gör idag att vara olagligt.

Vi älskar internet

Vi älskar internet. Vi älskar internets potential att föra människor närmare varandra och att vi genom öppet utbyte av information kan skapa ett bättre samhälle. Som motståndare till denna utveckling ser vi allt ifrån monolitiska stängda plattformar härjade av känslomanipulerande bottar till censurerande och övervakande nationalstater inspirerade av 1984.

Vi på MyNewsFlash vill vara en motkraft, vi vill bygga en tjänst som gör det enklare för alla att vara informerade om vad som händer i vår värld. Därför jobbar vi med en nyhetstjänst som är bra både för läsare och publicister.

Länkskatt

12 september så röstade Europaparlamentet igenom copyrightdirektivet som innebär att det kommer att bli lag i alla EU-länder att man inte får länka till copyrightskyddat material (tex nyhetsartiklar) utan tillåtelse. Mer exakt så är själva länken OK, det är texten runt länken (som artikelns titel) som är upphovsrättsskyddad. Detta kallas i folkmun “länkskatt” eftersom det är tänkt att alla som länkar till sådant material ska betala för sig (vilket antagligen kommer att bli så dyrt och komplicerat att ingen kommer att länka). Exakt hur lagarna kommer att se ut vet ingen än, det kommer att ta åratal innan vi vet det.

Exempel användning av en länktext som inte kommer att vara tillåten i framtiden utan tillstånd

Målet är att Google, Facebook, Pintrest och andra amerikanska jättar ska finansiera Europeiska mediahus. Exakt detta har redan testats i bl.a. Spanien och Tyskland. Det resulterade i minskad trafik från Google och förlorade inkomster för publicisterna i dessa länder.

Länkar är en del av medias ekosystem

Grunden i vårt arbete är tron på att journalister och deras arbete är viktigt för en fungerande demokrati. Det är därför vi gör det enkelt för våra användare att hitta relevanta nyhetsartiklar från redaktionella källor. Det därför vi länkar vidare till dessa artiklar så att våra användare kan läsa dem i sin helhet (och se publicisternas annonser). Att länka är inte att stjäla. Att visa titel och ingress för en nyhetsartikel när man länkar är inte att stjäla, det är att visa vad länken handlar om.

Vi har spenderat så mycket energi och resurser att följa gällande copyrightlagar och att vara noga att bygga upp en affär som inte är en parasit på tidningarna, utan ett komplement. Vi driver och vill driva trafik till stora och små tidningar. Länkar är en naturlig del av medias ekosystem. Att minska antalet länkar till seriös journalistik kommer bara att skada publicister, göra det svårare att bryta sig ut ur filterbubblor och göra det enklare för fake news att spridas.

Internetfilter och filmförbud

Förutom “länkskatten” så innehåller det genomröstade direktivet förbud mot att filma sportevenemang (vilket inte ens mannen som drev igenom direktivet kände till) och krav på att allt material användare laddar upp till tex Facebook och Youtube ska filtreras i förväg för att säkerställa att det inte innehåller upphovsskyddat material.

Vill du läsa mer om allt detta så har den tyska EU-parlamentarikern Julia Reda har en bra sammanfattning vad det nya direktivet innebär. Vi rekommenderar också att du följer journalisten Emanuel Karlsten som gör ett ypperligt jobb med att följa denna viktiga fråga.

Det är inte över

Oavsett vad ni tycker om MyNewsFlash och vad vi gör så är detta ett slag mot ett fritt och öppet internet. Mer begränsningar och mer osäkerhet är ett hårt slag mot nya Europeiska företag och innovation i nyhetsbranschen. Det är inte, som det är menat, ett hårt slag mot “onda” Google och Facebook. Deras vinster kommer inte att påverkas anmärkningsvärt av detta nya direktiv. Frågan är om Europeiska tidningar klarar sig utan trafiken de får från just Google och Facebook.

Detta direktiv ska nu diskuteras i ministerrådet och EU-kommissionen innan det tillslut kan bli svensk lag. Osäkerheten är stor exakt vad slutresultatet kommer att bli, och mitt i alla diskussioner kommer det dessutom att vara ett EU-val. Under tiden kommer vi att fortsätta att driva trafik till tidningar och göra det enklare för alla att hänga med i vad som händer.

Gustav Ekberg & Andreas Krohn, MyNewsFlash
2018-09-14

 

P.S. Eftersom vi tycker det är viktigt att visa alla sidor i en debatt så rekommenderar vi även att du läser vad 21 svenska kulturorganisationer tycker om förslaget - Google för dold kamp mot svenska kulturskapare. Klicka på länken nu för när direktivet blir svensk lag om några år så kanske det blir olagligt för oss att ta med texten “Google för dold kamp mot svenska kulturskapare” i detta blogginlägg. Den texten tillhör Svenska Dagbladet och för att använda den måste vi be (och antagligen betala för) deras tillstånd.


MyNewsFlash

Sveriges bästa nyhetstjänst som samlar alla nyheter från alla tidningar på en plats. Du bestämma exakt vilka nyheter du vill ha och får full kontroll över ditt nyhetsflöde genom att skapa dina egna nyhetssökningar.

Hämta i App Store   Ladda ner på Google Play

Läs också

Så tar du kontroll över ditt nyhetsflöde för att se alla sidor i debatten

Läs mer...